Начало / За нас

За нас1990
Фирма Инженекс е основана като събирателно дружество от двама инженери с многогодишен опит в областта на нестандартното оборудване за полупроводниковото производство. Богатият опит в областта на високотемпературните процеси спомогна за внедряването в производство на съвременна технология за леене на бижутерийни изделия по метода на восъчните модели. Технологичната линия за леене на бижутерийни изделия (собствена разработка на Инженекс ООД) намери голямо приложение при оборудването на работилници и малки предприятия за производство на бижутерия.

1996
СД Инженекс се преобразува в Инженекс ООД.

1999
В сътрудничество с фирма от гр. Първомай е проектирана и изработена първата тунелна пещ с верижен транспорт за печене на чушки. По-късно такива линии бяха внедрени в малки предприятия в Първомай, Сливен и Ямбол.
Използвайки богатия си опит при конструиране на нестандартно оборудване, фирма Инженекс изпълнява и поръчки по международни проекти.

2001
Произведени и продадени над 70 технологични установки за леене и обработка на бижутерийни изделия.

2003
Фирма Инженекс оборудва с нестандартни високотемпературни пещи машиностроителни фирми в Пловдив, Кърджали, Смолян, София, Панагюрище, Хасково, Асеновград и др.
В институт към БАН в Пловдив е проектирана и внедрена високотемпературна пещ за нанасяне на омови контакти с приложение в полупроводниковото производство.

2004
Първи износ на леярски комплекс за Македония. Наши леярски машини работят в Англия и Испания.
С насищане на пазара в България фирма Инженекс преориентира производството си и се насочи към технологични линии за хранително вкусовата промишленост и високотемпературни пещи за машиностроенето.

2009
За институт към БАН беше проектирана и изработена пещ за горещо пресоване на керамика.

2010
Използвайки някои пазарни ниши фирма Инженекс започна производството на фитнес уреди на открито. Съчетанието на немного сложни механични конструкции с модерен дизайн и висока надеждност прави фитнес уредите на Инженекс все по-търсени на пазара. Наши фитнес уреди има монтирани в Пловдив, Велинград, София, Варна, Димитровград, Благоевград, Ямбол, Търговище.

2011
По договор с институт  в Русия и в сътрудничество с научен ръководител от БАН беше проектирана, изработена и внедрена в експлоатация установка за израстване на монокристали.

2012
Проектиран, изработен и изнесен за Индия технологичен комплекс за леене на прецизни детайли от цветни метали по метода на восъчните модели

2013
Въведена система за управление на качеството ISO 9001: 2008, сертификат № 6345 С.